căutare personalizată

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Frauda de 24 de miliarde la BCR Moinesti

Politistii si procurorii bacauani ancheteaza o frauda de circa 24 de miliarde de lei vechi, la sucursala Moinesti a Bancii Comerciale Romane. Opt persoane din sucursala, intre care si fostul director, sunt cercetate pentru delapidare, abuz in serviciu, fals si uz de fals.
“Se fac cercetari sub aspectul infractiunilor de delapidare, de abuz in serviciu, de fals, de uz de fals si inselaciune. Trebuie sa se faca ordine in aceasta cauza penala pentru ca sint mai multe persoane vatamate. Se impune reaudierea unor martori, a unor parti vatamate, se impune identificarea si audierea altor martori, iar una dintre invinuite nu a fost audiata. In total vorbim despre sase invinuite si doi invinuiti”, a declarat procurorul Felix Banila, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Bacau.
El spune ca Unitatea Judeteana de Parchet a fost anuntata despre frauda comisa la Moinesti, la finele anului 2010, iar Parchetul de pe linga Tribunalul Bacau a fost instiintat la sfirsitul anului 2010 despre faptul ca la sucursala BCR Moinesti exista suspiciuneaunei fraude. Sesizarile au fost facute fata de unitatea bancara inca din anul 2008 sipentru ca suma era atit de mare, pe 6 ianuarie 2011, cauza a fost preluata de Parchetul de pe linga Tribunalul Bacau.
Politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) spun ca frauda se ridica la suma de 1.986.230 lei noi si la peste 108.000 euro. “Unul dintre invinuiti a fost directorul acestei sucursale, iar un altul a fost ofiter de credite. Din ce am inteles pina acum, noua directoare ar fi comis si ea niste fapte similare. Din aceasta cauza se impune un nou control la aceeasi sucursala BCR. Asteptam rezultatul anchetei interne a bancii pentru ca se contureaza noi infractiuni in sarcina altor persoane”, a precizat Banila.
Modul de operare al angajatilor era astfel: se lichida contul unui client, iar pentru a acoperi debitul creat se lichida contul altui client. In mod succesiv angajatii bancii lichidau conturile clientilor. O alta modalitate de fraudare este cea prin acordarea de credite pe baza unor documente fictive, credite pe care si le insuseau anumite persoane in baza unor documente false.
Este vorba de trei persoane care au solicitat credite in mai multe cazuri. In prima faza s-au facut sesizari pentru doar 17 astfel de contracte, dupa care s-au acumulat altele. Persoanele invinuite risca pedepse pina la 15 ani. Deocamdata, din documentele strinse la dosarul cauzei sunt doar trei persoane pagubite, insa, in urma audierii noilor martori numarul acestora este posibil sa creasca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu